utorak, 22. rujna 2015.


Profesionalni vozači od 1. janaura 2016. godine neće moći da voze drumovima EU ukoliko kod sebe ne budu imali uverenje da nemaju ili da na adekvatan način ne leče poremećaj slip apneju.

Ovaj poremećaj se manifestuje prekidima disanja tokom sna, uzrok je umora i pospanosti, a procenjuje se i uzrok oko 30 odsto saobraćajnih nezgoda.
Ovo propisuje Direktiva EU, a njene odredbe sve države članice biće u obavezi da usvoje, objave i počnu da primenju do 31. decembra 2015. godine.
Na osnovu nje, internacionalne vozačke dozvole za zemlje EU neće moći da se izdaju ili obnove kandidatima ili vozačima koji pate od opstruktivne slip apneje, a nemaju medicinsko mišljenje.
Ona će se, naime, izdavati samo onim kandidatima za vozače ili obnoviti vozačima koji na odgovarajući način leče umerenu ili tešku opstruktivnu slip apneju, i sve to imaju dokumentovano i potvrđeno od ovlašćenog lekara.
Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis
Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis
Doktor medicinskih nauka Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog kaže za Telegraf da se ova direktiva odnosi na sve profesionalne vozače, od vozača autobusa preko šlepera do pilota.
Ona tumači da će ona uticati i na vozače koji dolaze iz Srbije, jer se na ovaj način članice EU bore da smanje broj saobraćajnih nezgoda.
Radosavljevićeva ističe da zbog prestanka disanja u toku sna, što prati slip apneju, osobe koje je imaju, ne uspevaju noću da se odmore, pa su danju umorne i pospane.

0 komentari :

Objavi komentar

REKLAMA

Sidebar List

  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/nikad-zgodnija-ceca-pokazala-seksi-telo.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/skidaj-gacice-da-uguram-u-dupe-gastoz.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/ovo-je-najukletije-mjesto-u-evropi.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/kucni-trening-za-zene-s-8-super-vjezbi.html
  • http://balkanske-zanimljivosti.blogspot.com/2015/05/tekuca-bomba-stanjit-ce-vam-struk.html

Social Icons

Followers

Featured Posts

Sponsor

Ibt Magazine

Pokreće Blogger.

Social Icons

Ukupno prikaza stranice

AdSense

Popularni postovi

Popularni postovi

Recent Posts