srijeda, 20. svibnja 2015.

Jedini musliman koji je magistrirao teologiju i svećenstvo u Sietlu 



Zvuči kao vic, ali priča o imamu koji pohađa katolički univerzitet, stvarna je. Glavni protagonist je Abdulah Polovina, imam iz Bosne i Hercegovine koji je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama. On je nedavno postao prvi musliman i imam koji je magistrirao na Odsjeku za teologiju i svećenstvo (School of Theology and Ministry) na Sietl Univerzitetu (Seattle University), u saveznoj državi Vašington (Washington).

Druga slika

Upitan kako se odlučio na ovaj studij, naglašava da je i međureligijski angažman i rad važan dio imamskog rada u dijaspori te da se radi o programu na kojem se proučava teorija i praksa o tome kako lider može potaći pozitivne promjene u onima koje predvodi. 
Kroz ovaj proces školovanja, kako kaže, vidio je i osjetio na terenu i u razgovorima sa pripadnicima drugih vjera da je puno više dodirnih tačaka i nečega što ljude veže jedne za druge.
- Nisam osjetio nikakave netrpeljivosti niti intelektualnog pritiska zato što sam musliman. Naprotiv, tretiran sam vrlo korektno i sa dignitetom, što zna ponekada zafaliti u radu i djelovanju među ljudima slične ili iste vjerske pripadnosti i narodnosti. Na ovom katoličkom univerzitetu vidio sam i osjetio jednu drugu sliku Crkve i crkvenog odnosa na svijet i ljude drugačije vjerske provenijencije – kazao je Polovina u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Branio BiH

Inače, ovog Sarajliju, nakon završene Gazi Husrevbegovu medrese rat je zatekao na Dobrinji. Dobrovoljno stavio na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani, a braneći državu tri puta je ranjen.
Poslije rata pet godina je radio  kao imam u jednoj sarjevskoj džamiji, nakon čega je preselio u SAD, u Sietl, gdje je 12 godina bio imam tamošnje Islamske zajednice i džemata Bošnjaka. Trenutno je imam bošnjačkog dzemata i organizacije u Portlandu, u američkoj državi Oregon. Oženjen je i ponosni otac petero djece.

Brojne diplome

Polovina planira da diplomu magistra nauka u transfomacijskom liderstvu (Master of Arts in Transformational Leadership) dobije na ceremoniji koja će biti održana u junu ove godine u Sietlu. Inače, tokom življenja i rada u SAD diplomirao je i Islamske nauke na Kloverdejl koledžu (Cloverdale College) u Indiani, a nakon toga diplomirao  je Komparativne Religije na Univerzitetu Džordž Vašington u Seatlu.

Pogledajte Sve zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar

REKLAMA

Blog Archive

Sidebar List

  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/nikad-zgodnija-ceca-pokazala-seksi-telo.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/skidaj-gacice-da-uguram-u-dupe-gastoz.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/ovo-je-najukletije-mjesto-u-evropi.html
  • http://info-top-zabava.blogspot.com/2015/05/kucni-trening-za-zene-s-8-super-vjezbi.html
  • http://balkanske-zanimljivosti.blogspot.com/2015/05/tekuca-bomba-stanjit-ce-vam-struk.html

Social Icons

Blog Archive

Followers

Featured Posts

Sponsor

Ibt Magazine

Pokreće Blogger.

Social Icons

Ukupno prikaza stranice

AdSense

Popularni postovi

Popularni postovi

Recent Posts